Hvad koster det at producere?
Prissætning af råvarer indenfor landbrug og fiskeri har altid kunnet bidrage til dramatik og smækken med dørene.
På landbrugsvarer som slagtesvin, korn, kreaturer m.m. er der tradition for noteringer. Noteringer indeholder forskellige parametre og forudsætninger, som aftales i branchen. Disse lægges ind i et regneark og viser løbende dagspriser for råvaren.
Notering og Nulpris er ikke det samme
En af parametrene er det man kalder 0-prisen. Det er den pris, som det koster at producere f.eks. 1 kg. økologisk svinekød. I 0-prisen er indregnet faste omkostninger, foderpriser, løn og et dækningsbidrag.
0-prisen dækker altså omkostningerne og man har en lønindkomst. Der indgår ikke beløb til eksperimenter og katastrofer.
Det er pudsigt nok sådan, at 0-prisen her i 2010 er næsten den samme for produktion af økologisk ørred og for økologisk svinekød, mellem 17 og 18 kr/kg.
I aquakulturbranchen er der bare ikke tradition for, at lave noteringer! Her er det i Danmark opkøberne af ørreder, der stort set sætter dagsprisen.
I gode tider med god afsætning af råvarerne, vil noteringen på landbrugsråvarer oftest afspejle dette ved at tilbyde en høj pris. Denne pris afspejler markedssituationen med god efterspørgsel.
Noteringen afspejler altså også efterspørgslen – hvilket IKKE afspejles i 0-prisen, som kun handler om produktionsprisen.
Fair priser?
Ved anvendelse af almindelig økologik, skal priser på råvarer være bæredygtige for både landkvinden, fiskeopdrætteren, forarbejderen, salgsvirksomheden, butikken og forbrugeren over en periode.
Hvis dette ikke er tilfældet, bliver det er kort historie!
De økologiske ørreder i Danmark er en forholdsvis ny produktion. De første økologi-regler kom i DK i 2004.
Det er stadig en lille produktionsgren med store udfordinger.
En af udfordringerne er, at få prisen til opdrætteren til, at bevæge sig i et prisområde, som gør det muligt at opbygge en afsætning for produktionen. Indtil i dag – og stadig – ligger prisen pr. kg ørred for højt til at det er muligt at arbejde med egentligt salgsarbejde! Samtidig er der p.t. en overproduktion af øko-ørreder, hvilket burde resultere i en lavere pris og evt. blot afspejle 0-prisen.
Som før omtalt, ligger 0-prisen på samme niveau som økologiske slagtesvin.
Tilbage i beg. af 1980èrne så vi fuldstændig samme billede på prissætningen af økosvinekød. Prisen var alt for høj, omkring 30,-kr/kg og kvaliteten og slagtevægten varierede i en grad, som gjorde det umuligt i salgsarbejdet.
I 1983 udtalte FDB at det var sidste gang de ville gøre forsøg på at sælge økogrise.
I 2010 udgør salget af økologisk svinekød ca. 2 % af det samlede salg af svinekød i Danmark. Dertil kommer salget af forarbejdede varer. Det samlede salg af økologiske varer i detailhandelen udgør ca 7%.
Det økologiske svinekødet fik en dårlig start, og halter stadig bagefter…Dette på trods af, at danskere generelt spiser meget svinekød og at der har været meget fokus på den manglende dyrevelfærd og høje medicinforbrug i konventionel svineproduktion.
Hvis den danske økologiske ørred skal have en bedre historie, vil det være en forudsætning, at “noteringen” til opdrætteren, som det første, ligger på et rimeligt niveau. Det vil sige nogle få kroner over nulprisen som det generelle.
Prisen på 1 kg økologisk svinekød ligger i dag på 3-4kr over nulprisen og det fungerer for en gennemsnitlig besætningsstørrelse med dygtig driftledelse.